micro.bg
Регистрация

Кои обекти имат нужда от складова програма?

Кои видове дейности се нуждаят от складова програма?

Складовите програми се създават в помощ на бизнеса. Тяхната основна цел е да предоставят възможност за обхват на различни аспекти в бизнеса. Ролята на складовия софтуер е да подпомогне процесите по създаване на база данни от информация за съответния бизнес, производствената и търговска дейност, отношенията с клиентите и доставчиците, ролите на персонала и др.

Наличие на софтуер за управление на бизнес процесите отдавна се е превърнало в задължителна необходимост. Ще разгледаме няколко от най-важните сфери на дейност, за които складовият софтуер е едно от задължителните условия за правилното развитие на бизнеса.

Само част от причините за полезността от използване на складов софтуер са свързани с дигитализацията на всички бизнес отношения и извеждането на бизнеса извън дигиталния свят може да го обрече на неуспех. Основните причини за вземане на решение за използване на складов и търговски софтуер са свързани с възможностите на самия софтуер, а именно:

-        Притежава всички складови операции – доставка, продажба, ревизия, бракуване, производство, рецепти;

-        Поддържа база данни от стоки, техните цени, промоционални кампании, характеристики на стоки, мерни единици, количества по складове и обекти;

-        Поддържа база данни от отношенията с партньори – доставчици и клиенти. Наличието на складов софтуер позволява да получавате винаги информация в реално време за разплащания, просрочени вземания и задължения, предстоящи доставки;

-        Складовия софтуер ви позволява да управлявате движението на стоките и паричните потоци, както и да следите в реално време приходите и разходите от дейността си;

-        Спестява време на служителите ви като позволява лесно търсене на информация и записване на нова такава и автоматизира голяма част от иначе ръчните процеси;

-        Позволява адаптиране към нуждите на вашата дейност, за постигане на максимални резултати;

-        Позволяване управление на целия документооборот, задължително и специфични документи, справочна част, отчети за счетоводство или специфични репорти за вашето складова стопанство.

Всеки бизнес, които иска да бъде част от модерните технологии и да има контрол върху дейността си, следва да се ориентира към използването на складов софтуер.

Има няколко типа дейност, за които работата без складов софтуер би представлявала сериозно затруднение. Ето част от тях:

  • Хранителни магазини и Супермаркети – това са обекти с голям асортимент от предлагани артикули, сериозни запаси от складови наличности, налице е сериозен стокооборот, необходимо е проследяване на срокове на годност, партидни номера и др. В този тип обекти и наличието на ежедневни оперативни задачи е сериозно – голям обем доставки и документи, продажби през няколко минути, осигуряване на минимално и максимални наличности от даден вид стока и т.н. Без наличието на складов софтуер – мисията би била невъзможна;
  • Търговски обекти – в това число може да влизат всички обекти с дейност на търговия като например:

o   Авточасти;

o   Магазини за дрехи;

o   Обекти от тип Дрогерия;

o   Детски играчки;

o   Компютърна техника;

o   Обекти за продажба на алкохол и цигари и др.

Проследяването на наличности и видове стоки, отношения с доставчици и клиенти, гаранционни и сервизни срокове и още ред други дейности в тези обекти също се управляват през складов софтуер;

  • Производствени обекти – за всичко обекти, които изпълняват някакъв вид производство, сглобяване, окомплектоване, съхраняване и препродаване на артикули, складовият софтуер също е задължителен елемент. В този тип дейност е необходимо в реално време да има информация за наличност на съставни елементи, суровини и материали, за да се изпълни конкретно производство или клиентка поръчка. Складовите софтуери позволяват създаване на рецепти, изчисляване на себестойност на готови изделия, калкулация на труд на работници, процес на разпад на съставни части, бракуване на отпадък от производство.
  • Онлайн магазини – онлайн пазаруването в голяма степен вече е изместило стандартните методи за пазаруване на различни стоки и услуги. Добрата складова програма позволява да бъде направена пълна интеграция на онлайн магазина и физическите обекти. Клиентите могат да поръчват през цялото денонощия без да има необходимост от физически нает човек за продаване. Цялата информация за клиентските поръчки по всяко време на денонощието се синхронизира със складовия софтуер. Едновременно с това винаги имате актуална наличност за бройте от даден артикул, кой артикул е най-поръчван в електронния и физическия магазин. Интеграцията на складовия софтуер и онлайн магазина, осигурява проследяване на всички разплащания и винаги в реално време знаете с какви продукти разполагате.

 

 

 

 

Коментари

Все още няма запитвания или коментари към тази статия

Micro.bg използва "бисквитки", за да подобри функционалности, да анализира трафика към сайта и да персонализира онлайн преживяването на всички потребители. Ако продължите без да променята настройките, ние ще приемем, че се съгласявате с нашите „бисквитки“ Научете повече.

Разбирам